Imatranajo on International Road Racing Championshipin (IRRC) eli kansainvälisen moottoripyörien katuratasarjan Suomen osakilpailu, jonka järjestämisestä vastaa Imatran Moottorikerho ry yhdessä sen alaisuudessa toimivan Imatranajo Oy:n kanssa.

Imatranajo haluaa omalta osaltaan olla etujoukoissa näyttämässä, että asioita voidaan ajatella, tehdä ja toteuttaa aivan uudella tavalla kestävästi ja vastuullisesti.

Ekologisuuden toteuttamiseksi Imatranajon yhteistyökumppaneina ovat mm. lappeenrantalaiset Afstor Oy ja Soletair Power -yritykset. Afstor valmistaa mm. aurinkokeittimiä Sambian maaseutuperheiden käyttöön ja Soletair ratkaisuja hiilidioksidin talteen ottamiseksi ilmasta ja rakennusten päästöjen vähentämiseksi. 

JHC Ukkonen valmiina kisaamaan ensi kesänä

JHC Ukkonen.

JHC Ukkonen.

Lappeenrannan-Lahden teknillisen yliopiston eli LUT-yliopiston J. Hyneman Center (JHC) on kanssakäymisessä useiden eurooppalaisten yliopistojen kanssa, joilla kaikilla on projektina rakentaa ja kehittää mahdollisimman tehokas, rata-ajoon tarkoitettu sähkömoottoripyörä. Nämä sähkömoottorin voimalla äänettömästi porhaltavat, ’räätälintyönä’ tehdyt yksilölliset katurataraketit nähdään Imatranajo 2022 -tapahtumassa kisaamassa aikaa vastaan.

- Ei tuota meidän rakentamaamme katurakettia kuka tahansa kisakuskikaan pysty ajamaan. On siinä sen verran tehoja ja erityisominaisuuksia, totesi eräs JHC Ukkonen -sähkömoottoripyörää kehittämässä oleva opiskelija.

Ilmastometsää perustamassa

Imatranajo on myös perustamassa IlmastoMetsää katuradan välittömään läheisyyteen. IlmastoMetsään istutetaan puuntaimia Imatranajoon osallistuville kilpailijoille ja hankkeeseen mukaan lähteville yhteistyökumppaneille.

Puuntaimien istutus toteutetaan yhteistyössä hankkeen perustajien ja mukaan lähtevien yhteistyökumppaneiden sekä imatralaisten koululaisten kanssa. IlmastoMetsän tarkoitus on tukea imatralaisten lasten ja nuorten hyvinvointia.

Tärkeää hankkeelle on myös ilmakehän hiilidioksidia sitova vaikutus. Suomessa puu kasvaa kesäisin noin 100 päivää ja sitoo kasvaessaan ilmakehän haitallisia kasvihuonekaasuja. Hiilidioksidi CO2 varastoituu puuhun ja säilyy puukuidussa, kun niistä jalostetaan uusiutuvia ja kierrätettäviä tuotteita. Puusta tehdyn koulun seinissä puu varastoi hiilidioksidia koko elinkaarensa ajan. Kartonkituote voidaan kierrättää jopa 20 kertaa. Puu kasvaa takaisin.

Kuka tahansa meistä voi hankkia oman puutaimenen ja päästä mukaan tukemaan lasten ja nuorten opiskelua ja toteuttamaan ilmastotekoa.